tisdag, maj 22, 2007

En bok om politisk filosofi

När jag var ung student - ah, man hade hela livet framför sig och tog dagen som den kom när man inte var på obligatorisk föreläsning eller hade "tenta" och man gick på bio stup i kvarten och man köpte upp nästan hela studiemedlet på böcker och skivor man inte behövde och man lagade simplast möjliga husmanskost på en primitiv kokplatta och man brydde sig inte ett dyft om hälsokost eller senaste trender eller kändisskvaller - så läste jag denna bok:
Det är en antologi med en lysande inledning på 30 sidor. Det är inte illa att kunna sammanfatta den politiska filosofins historia någorlunda relevant på 30 sidor. På senare tid har bl.a. Sven-Eric Liedman och Svante Nordin skildrat ämnet på ett mycket mera uttömmande och heltäckande sätt.

Om det nu är en antologi, så undrar ni förstås vad som har blivit utvalt. Så här:
Thomas Hobbes: "Infinite desire and absolute government" (ur "Leviathan")
John Locke: "Natural rights and government by consent" (ur "The second treatise of government")
Jean-Jacques Rousseau: "The sovereignty of the general will" (ur "The social contract and discourses")
Georg Wilhelm Friedrich Hegel: "The organic state as the unity of individual desires and universal reason" (ur "Philosophy of right")
Karl Marx & Friedrich Engels: "Bourgeois society: the state as weapon of the class struggle" (ur "The communist manifesto")
John Stuart Mill: "Utilitarian defense of individual liberty" (ur "On liberty")

Ett hyfsat urval, kan jag tycka. Här ligger grunden. Vad som därefter hänt känns som fotnoter och kommentarer. Vilka nutida filosofer kan förändra världen? Säg det. Jag vet bara, att en av de personer som mest har förändrat världen i modern tid är Bill Gates. Men han hade nog inte det som en punkt på dagordningen: "Jag skall förändra världen". Det bara hände, så att säga. Och han var inte filosof.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida