onsdag, december 06, 2006

Anklagelser mot vetenskapen

Den här boken kom ut på svenska 1982. Den i intellektuellt hänseende gigantiske Arne Naess (Han måste räknas som en av vår tids största nordiska filosofer) kritiserar här vetenskapens moraliska impotens. Det lär inte råda något tvivel om hans auktoritet. När Naess talade, så lyssnade man. Annars var man dum.

Men vad hände med denna bok? Det står så här på omslagets baksida: "Boken vänder sig till studenter i sociologi, filosofi och andra samhällsorienterande ämnen". Jaha? Blev den läst av en massa studenter? Tenterade de på den? I så fall: till vilken nytta? Man kan lika gärna tro, att denna bok aldrig blev skriven. Så liten effekt verkar den nämligen ha haft.
Några citat som borde ha tagits mera på allvar och fått definitivt större genomslagskraft:
"Atomistiska och mekaniska förklaringar betraktas som särskilt vetenskapliga. Gestalttänkandet och holismen uppfattas som oklara" (s. 95)
"Utifrån den 'gröna' filosofi jag ansluter mig till (...) måste man kunna kräva en större social och politisk ansvarsmedvetenhet bland forskare än bland folk i allmänhet" (s. 110)
"En forskning som inte är extremt ytlig förutsätter filosofiska reflektioner, framför allt med avseende på värdeprioriteringar" (s. 110)
"Större vikt måste läggs vid tillägnelse och assimilering (absorbering och integrering) av kunskaper (...) Filosofiskt sett är kunskaper underordnade förståelse." (s. 174)
Dags att vakna nu - 24 år senare?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida