torsdag, oktober 19, 2006

Don Shirley Trios "Water Boy"

Ett mycket speciellt album. Det kan mycket väl ha varit den här plattan (från 1968?) som fick mig intresserad av jazz för resten av mitt liv. Kunde jazz låta så här? Ja men, då så - tänkte jag nog. Här är hemsidan, men det var länge sedan den blev uppdaterad. Dock gäller ju fortfarande alla fakta om hans uppväxt, första offentliga uppträdandet (vid tre års ålder!) m.m. Den här länken visar - i jämförelse - att allmusic inte är särskilt vass när det gäller jazz.

"Water Boy" är en samling med folkmusik, framförd av en trio med en ganska originell sättning: flygel, (stå-)bas och cello. Don Shirley influerades av Odetta att omvandla gamla folkmelodier till dramatiska små stycken. Titelmelodin bygger på en klassisk fängelsesång, "In a Moorish marketplace" förflyttar dig i tid och rum, "The man I love" är bättre än vad Gershwin kunnat drömma om, "Adieu Madraz" är ett västindiskt "örhänge" o.s.v.

Det är ett trolleri att denna trio kunde åstadkomma så stark och rörande musik. Det fullständigt pulserar av liv och känslor. Och inte en enda sekund saknar man trummor. Rytmen och taktkänslan finns där ändå. Det här är triomusik när den är som bäst.

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida