torsdag, januari 28, 2010

Teknikfascism?

Den digitala klyftan finns. Antagligen krymper den. Men frågan är hur mycket som är självvalt och hur mycket som är framtvingat. Vad händer t.ex. med alla elallergiska personer när mer och mer förväntas skötas elektriskt? Är vi inne i en teknikfascistisk tid? Är det så att alla som inte hänger med när det gäller tekniska "landvinningar" hamnar på efterkälken på flera sätt? Är det så vi vill ha det? Står valet mellan att hänga med på tåget eller att definitivt frysas ut och dras till ättestupan? Saknar tekniska idioter - eller personer som är helt likgiltiga inför ny teknik - existensberättigande? Det kan verka så ibland.

Jag tycker mig se att IT-tekniker och sådana figurer tillskansar sig alltmer makt. Är det rimligt att dessa personer skall ha tolkningsföreträdet och problemformuleringsprivilegiet i flera sammanhang?
Var finns andningshålen och reträttplatserna för människor som inte vill hänga med i allt nytt? Snart måste man väl ha med sig bärbar dator om man är på något kloster för en retreat.

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida