torsdag, januari 14, 2010

En röst från andra sidan?

Ja, vad skall man tro? Det finns ganska många böcker nu om Nära-Döden-Upplevelser och liknande. George G. Ritchies och Elizabeth Sherrills "Från andra sidan" (Semnos, 2008) är väl varken bättre eller sämre än de flesta andra i ämnet. Den är på c:a 140 sidor och språket flyter lätt, men den känns ändå en aning för lång.


Vad jag kan sakna är flera odiskutabla vetenskapliga bevis på ett liv efter detta. Men det kanske är ett orimligt krav? Problemet borde kunna lösas med någon sorts kamera som kan filma vad som händer direkt efter dödsögonblicket. Om den person som då lämnar kroppen, svävar upp t.ex. mot taket i sjukhussalen och sedan återvänder till livet därefter kan beskriva vad läkare och andra sade och gjorde direkt efter dödsfallet - och det stämmer överens med det som kameran har registrerat! - ja, då är jag med.

Men vad är det som säger att sådana beskrivningar som finns t.ex. i denna bok är sanna? Inte mycket. De kanske var drömmar, hallucinationer eller några andra psykologiska fenomen.
Men nog vore det snopet om döden är slutet.

Hur som helst kan det vara intressant att läsa sådana här böcker. Det är ganska ofta som skildringarna stämmer överens. Det är ljus i en tunnel, det är möte med en ljusgestalt (ofta = Jesus) o.s.v. Ritchie är övertygad om att han mötte Jesus "på andra sidan". Men han var också på besök i helvetet. Det påminde om att trampa vatten och om Sisyfos' fruktlösa kamp för att få stenen att stanna däruppe och inte rulla ner igen.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Jah Hollis sa...

Ja, vad ska man tro?
http://www.youtube.com/watch?v=Am1kJM823Vk

2:45:00 fm  
Blogger Thomas O. sa...

En mycket bra cover som jag tror att Bob själv gillar.

9:21:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida