söndag, oktober 04, 2009

Konst kräver kontraster

Ulf Malmros var i TV och sade något i stil med: "En film måste innehålla en konflikt, annars blir det ingen bra film". Det där kan man läsa och höra stup i kvarten. Jag håller inte med. Jag vill byta ut ordet "konflikt" med "kontrast". Utan någon kontrast blir det ingen bra film, ingen bra bok, ingen bra konst, ingen bra musik etc. De två orden är inte alls utbytbara med varandra. Kontraster behöver inte leda till konflikter. Jag kan mycket väl tänka mig en bra film utan en enda konflikt - men den innehåller sannolikt minst en kontrast. Om den inte innehåller en enda kontrast, så är den troligen likgiltig.

Etiketter: , ,

6 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Kul tankegång. Jag håller med dig. /Janne

12:42:00 em  
Blogger Spectatia sa...

Jag med.

8:32:00 fm  
Blogger Thomas O. sa...

Tack, tack!

8:27:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Fast, riktigt så smart var du nog ändå inte i din tvärsäkerhet. Konflikt och kontrast är ju ofta samma sak. Kontrasten (motsatsen, speglingen) skapas ju många gånger i filmer av en katalysator där ett värde ställs på ända/ifrågasätts via en konflikt. Läs på lite.

10:38:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Oj, oj, oj. Och vem är du som vill påstå dig vara så duktigt påläst? Din invändning är ju löjlig. Vad jag hävdade var att ett konstverk - t.ex. en film - inte alls måste innehålla konflikter för att bli ett bra konstverk. Konflikt betyder här tvist, strid. Kontrast betyder motsats, utpräglad olikhet. Orden är således inte sinsemellan utbytbara. Varje kontrast måste inte leda till någon konflikt. Läs på själv!

5:02:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Du kanske menar att konflikten föregår kontrasten? Märkligt, i så fall. Vi har först en konflikt och sedan upptäcker vi att vi har motsatta åsikter? Besynnerligt.

10:46:00 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida