onsdag, april 08, 2009

Några rader om en nyligen slutläst bok

Andrew Knowles' lilla (på 95 sidor) bok "Upptäck tron" (Libris, 1996) är en mycket sympatisk och förtröstansfull bok. Jag har nu läst ut den, till stor belåtenhet. Den borde kunna fungera som en grundbok att starta en studiecirkel kring.
Den stärker mig i min tro. Den reder ut frågetecken som vem som helst kan ha, troende såväl som tvivlande. Kapitelrubrikerna avslöjar, som sig bör, en del av bokens innehåll: "De svåra frågorna", "Jesus i fokus", "Viktigast av allt", "Läs själv!", "Kraft att leva" m.fl.

Något av det mest oerhörda i kristen tro är att Jesus uppstod från de döda. Många hade bevittnat hur han på långfredagen drog sin sista suck och avlägsnades död från korset. På söndagen hade hans kropp på något obegripligt sätt försvunnit från graven. Så här beskrev Knowles en av händelserna efter uppståndelsen:

"Maria från Magdala var den första som fick se honom. Johannesevangeliet berättar att hon stod och grät utanför den tomma graven, djupt bedrövad över sin mästares död och förbittrad och besviken över att hans kropp inte fått vila i fred. Författaren berättade precis som det var när den uppståndne Jesus uppenbarade sig för henne. Genom tårarna hade hon tyckt sig se trädgårdsvakten! Om någon hade svarvat ihop en historia skulle han knappast ha tagit med en sådan detalj eller ha valt en omvänd prostituerad som det första vittnet." (s. 38)

Och vidare: "Det var uppståndelsen som bevisade att Jesus var Kristus. Utan den skulle det inte finnas någon Jesus Kristus och ingen kristendom." (s. 40)


Det är just det. Om man inte tror på uppståndelsen, så är det ingen större mening med att kalla sig kristen. Då kan man lika väl tillbe t.ex. Dag Hammarskjöld.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida