lördag, mars 28, 2009

Proportioner?

I Nyhetsmorgon lördag på TV4 pratade man om Mattias Flink och att han vill få sitt livstidsstraff förkortat. Det är, som en av gästerna i studion sade, ett hyckleri att prata om livstidsstraff när det i själva verket blir förkortat. Om det vore riktigt livstidsstraff - och detta är min åsikt - så skulle fången dö i fångenskap.

Hur skall man hantera detta? Vadå anpassning till samhället? Jag kan tycka, att om man har förstört livet - eller t.o.m. avslutat det - för flera personer, så skall straffet stå i proportion till brottet. Det duger inte att bli frisläppt efter 15 år om man har mördat någon eller förstört flera andra personers liv för all framtid. Brottslingens liv borde också vara förstört för all framtid. Men det behöver inte betyda att brottslingen måste sitta inlåst på livstid.

När jag läser om Josef Fritzl och andra liknande galningar, så börjar jag undra vilket straff som kan vara adekvat. Att spärra in Fritzl i en källare i 24 år känns inte tillräckligt - och för övrigt kommer han troligen att dö innan den tiden har gått. Öga för öga, tand för tand - ja, det kan verka rimligt ibland. Men här fungerar det inte. Vad göra?

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida