lördag, juni 16, 2007

Lagercrantz om Strindberg

Det här är en av de bästa biografier jag har läst. Och tro mig, jag har läst en hel del biografier. Om vi skall prata om favoritgenrer, så måste biografier hamna högt upp på topplistan.
Det är den här Strindbergbiografin man borde ha gjort en TV-serie av. I stället gjorde man det utifrån en tradig bok av Per Olov Enquist. Fel, fel, fel.

Den här avbildade boken är spännande som en thriller. Den är en bladvändare av stora mått. Man tänker "Bara ett kapitel till" och så vips har man avverkat tre till. Den är miltals borta från tröttsam och märkvärdig typisk litteraturvetarjargong. Här finns inte en enda fotnot och ingen källförteckning. Det enda som påminner om någon sorts torr avhandling är ett personregister. På omslagets baksida läser vi: "(...) den framstår nu som kulmen i Olof Lagercrantz många inträngande och sensibla författarstudier."


Slutorden är värda att särskilt nämna. Minns att Strindberg så småningom blev troende. På det kors som står vid hans grav kan vi läsa "O Crux Ave Spes Unica!" - alltså "O Kors, var hälsat, vårt enda hopp!".

Om du bara tänker läsa en enda biografi om vårt lands tveklöst störste författare genom tiderna, nämligen August Strindberg, så är det den här du skall nöjesplöja dig genom.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida