onsdag, december 27, 2006

En Küchen-bok

Jag gillar henne. Jag har aldrig träffat henne, men jag har sett och hört henne på TV. Hennes essäer i Trots allt brukar alltid vara mycket läsvärda - bland det bästa i hela tidskriften. Den här boken gjorde mig inte beviken:
Hon lyckas få till sådana där formuleringar som jag önskar att jag själv hade kommit på. "Sex är livets motor. Sex håller skapelsen rullande. Och bra sex handlar i högsta grad om att vara rädd om sin nästa. Det borde därmed vara självklart för kristna att bra sex uttrycker respekt för livet och därmed är helt OK för Gud (...)" (s. 76) Det enda jag inte gillar med det citatet är ordet "bra". Det implicerar en betygsskala. Aja baja. Vi skall inte sätta betyg när vi rullar runt i sänghalmen. Det är förödande prestationsångestskapande. Men i det övriga måste jag hålla med. Jag tror att Gud gillar när vi har sex och har det så där gudomligt skönt med varandra.

Nå, Maria Küchens skrivstil påminner inte så lite om bloggande. Varje kapitel är kort, ibland bara ett stycke. Om hon hade haft en egen blogg, så hade jag varit där och snokat varenda dag. Mera:

"Kärlek är att göra. (...) Kärlek som inte låter sig göras, som inte kan ta sig något praktiskt uttryck, som ingen frågar efter eller behöver - den gör lika ont som cancer. (...) att säga 'kärlek' utan att göra det - är i bästa fall en vision eller en fantasi, i värsta fall lögn." (s. 118f)

"Ondskan finns inte i människans botten. Den är en försummelse, en störning, en brist, ett systemfel." (s. 153)

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida