söndag, oktober 15, 2006

De rika lever sitt liv. 3

Henning Mankell har i någon intervju sagt att han inte ser något problem i att vara rik och socialist. Han placerar ju pengarna bättre än rika moderater, tycks han ha påstått. Men tänk om även han har skatteplanerat - liksom kanske Guillou och Marklund? Vad vet man? Och Bill Gates, då?

Nej, jag tror att själva rikedomen gör de rika egendomliga. Så länge de har snuskigt gott om pengar, så kan rika socialister tala flott om att dela med sig till höger och vänster (och kanske samtidigt gömma undan pengar till egna behov någonstans där ingen annan hittar pengarna). Men om affärerna går dåligt - eller om deras böcker inte alls säljer så bra som de hade hoppats - ja, då blir det säkert annat ljud i skällan. Då är det väl inte längre så noga med de stiliga idealen. Man är ju sig själv närmast, som det heter.

De rika lever sitt liv. De dyrkar nog Mammon allihop - antingen helt öppet eller i smyg. Om de blir gamla och fattiga och skröpliga och måste ha daglig vård och omsorg, så kan de ju fundera på om de placerade pengarna bra eller inte medan de var friska, raska och rika. Om de då inte har råd med en bra vård - kanske därför att en moderat regering har gjort den hutlöst dyr - så kan de kanske äntligen leva sig in i hur det kan vara att leva som fattig... It serves them right.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida