fredag, februari 20, 2009

Lena får inte yttra sig

Det var ju förskräckligt vad det retade upp en massa människor att vår kulturminister uttalade sig negativt om förstörelse. Ty det är förstörelse det handlar om, detta klotter i tunnelbanan och denna förstörelse av en T-banevagn. Det är absolut inte konst. Det är kriminellt beteende. Det är möjligt att det av vissa jönsar betraktas som konst därför att det var någon figur från Konstfack som genomförde det. Nå, om någon drogpåverkad pundare hade gjort samma sak - hade det då fortfarande varit konst? Förmodligen inte. Det beror alltså på vem som gör det. Give me a break.

Folk har blivit upprörda över att vår kulturminister har uttalat sig negativt om detta något som skall föreställa konst. Varför blir de upprörda? Får en kulturminister inte uttala sig om konst? Blir man automatiskt berövad sin åsiktsfrihet när man blir minister? Då borde inte en försvarsminister få uttala sig om försvaret, då borde inte en näringslivsminister få uttala sig om näringslivet, då borde inte en jordbruksminister få uttala sig om jordbruket etc. Trams!

Vad är det som gör just konstnärer så fruktansvärt känsliga och lättstötta? Det räcker att du påstår att en tavla någon har målat totalt saknar konstnärligt värde. Då vill de väl anmäla dig för kränkning - eller så hävdar de att du är konstnärlig analfabet som inte begriper det sublima och upphöjda i deras verk. Hur du än argumenterar mot dessa stackars finkänsliga figurer, så kommer du inte åt dem. De undangår all kritik. De står över oss - vi, den okunniga pöbeln.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Blogger Thomas O. sa...

Tillägg: För att något skall kunna kallas konst måste det väl rimligtvis vara en konst att utföra det? Det måste m.a.o. kräva en viss skicklighet och det skall inte med lätthet kunna upprepas av vem som helst när som helst. Klottret i tunnelbanan kan upprepas av en gorilla när som helst. Måla en Caravaggio-tavla, så får du se hur lätt det är. Och Caravaggio var en provokatör. Men han var en provokatör som kunde måla.

9:36:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Tillägg för den som inte förstår ironi: Det är INTE lätt att måla en Caravaggio-tavla. Caravaggio var en av de skickligaste målare som någonsin har levt.

9:39:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida