Kroppen har sina skäl
För ett par år sedan hade jag några lösa funderingar på att bli massör eller massageterapeut. Det närmaste jag kom i de planerna var väl att kolla Axelsons och Kroppsterapiskolan. Jag insåg dock ganska snabbt att jag inte hade tillräckligt god ekonomi för att gå en sådan utbildning. Då och då kan jag i alla fall gå tillbaka till den här boken och drömma om ett annat jobb:
Thérèse Bertherat är inspirationskällan par préférence bakom Antigympa. Och Bertherat fick i sin tur inspiration från gammal kinesisk kunskap om akupunktur, från Wilhelm Reichs teori om kroppens pansar och från Françoise Mézières' tankar om sambanden mellan hälsa och skönhet. Egentligen borde människokroppen se ut som en antik grekisk staty. Vi är ämnade att ha en sådan kropp, enligt Mézières. Men mycket av t.ex. sjukgymnastik har motsatt effekt. Citat: "Det är absolut nödvändigt att se kroppen som en helhet och behandla den som en sådan, genom att ta fasta inte på en mängd symtom utan på den enda orsaken till dess deformationer: den förkortning av hela den bakre muskulaturen som är den oundvikliga följden av kroppens dagliga rörelser." (s. 98f)
"Kroppen glömmer ingenting. I stela och sammandragna muskler, i smärtor i ryggen, benen, diafragman, ja till och med i ansiktet och könsdelarna avslöjar sig hela livshistorien (...)" kan vi läsa på denna boks baksida. I de banorna tänkte redan Reich. Bokens omslag föreställer en kvinna som ligger nästan i fosterställning. Enligt Reich var denna ställning den enda som "(...) tillåter fri cirkulation och orgasmens böljerörelse (...) denna mjuka ställning som bara är möjlig om man lossar pansaren (...)" (s. 134)
"Kroppen har sina skäl"... Ja, det kan t.ex. vara psykologiska anledningar till att man har en dålig hållning. Men, som undertiteln säger: man kan göra mycket själv åt sin situation. Och det kan man med fördel göra utan vanliga flåshurtiga gympapass.
Etiketter: Böcker
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida