söndag, februari 18, 2007

Band of Gypsys

Varför skulle han dö så ung? Jäkla trist. Här hade han något riktigt stort på gång:
Jag önskar, att han hade kunnat bygga vidare på detta givande samarbete med Buddy Miles och Billy Cox. Här närmade han sig funken och soulen, James Brown och Miles Davis - och det lät mycket nyskapande och spännande. Carlos Santana skulle ungefär två år senare tillsammans med Buddy Miles spela in en konsert i en f.d. vulkan - och det soundet är inte långt ifrån soundet i Band of Gypsys.

Nå, åter till den här avbildade plattan. I allmusic påstås en bit heta "Power to love". Det är en sådan där kuriositet som inträffar ibland. På min platta heter låten "Power of soul". Det är hur som helst en bit som visar Jimis mästerskap väldigt tydligt. Inledningen är en chock som gör att man tappar hakan och blir stum av beundran: "Hur kan man vara så supermusikalisk?!" Men det är klart... "Machine gun" är den låt på albumet som gjorde starkast avtryck i musikhistorien - mest p.g.a. fingerfärdigheten.

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Blogger Jah Hollis sa...

OK, skivomslaget du visar är en annan variant på Band of Gypsies live.
www.amazon.com/Band-Gypsys-Jimi-Hendrix/
dp/B000002UVX
Det är rätt vanligt med olika omslag till samma platta. Och låtarna Power of Soul och Power to Love är ju faktiskt samma låt.
Jag råkade se Jimi Hendrix i England kort innan han dog (hans sista konsert i England) och musikaliskt var han då rätt förvirrad, även om han hade kraften kvar. Han trampade lite vatten.
Jag tror han skulle ha behövt stanna upp och tänka efter lite mer. Band of Gypsies hade blivit en återvändsgränd, speciellt som Buddy Miles var någon av en kvarnsten. Han låg långt under Hendrix musikaliska nivå.
Faktum är, att det var Mitch Mitchell som var tillbaka med honom och spelade trummor på den konserten jag såg.

9:58:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Du har kanske rätt om återvändsgränden. Jag tror precis som du, att Jimi "skulle ha behövt stanna upp och tänka efter lite mer". Och jag tyckte f.ö. han var musikaliskt förvirrad redan på Woodstockfestivalen i augusti 1969. Hur som helst: Tack för din intressanta kommentar! Det är inte varje dag man får en kommentar från någon som har sett & hört Hendrix live!

4:55:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida