söndag, december 13, 2009

En bok som kan väcka anstöt

Det är lite märkligt att det inte framgår av bokens omslag vem som är författare till den. Anders Johansson heter han och han är förmodligen mest känd som skildrare av Kalmar och Öland. Han är förvisso även en god poet och en mästerlig fotograf. I denna bok från 2007 kan vi läsa debattvänliga uppsatser och essäer om diverse ting.


Med termen "Landet Censurien" syftar han på det Sverige där endast politiskt korrekta åsikter får komma fram i det massmediala bruset. Om du har "fel" åsikt, så blir du antingen idiotförklarad, mobbad eller nedtystad. Det ligger nog en hel del sanning i det, men jag kan även tycka att det i dag är ett ledigare synsätt - framför allt i bloggosfären. Men där får man å andra sidan vara beredd på diverse icke rumsrena kommentarer - om man tillåter sådana i sin blogg.

Nå, vad handlar boken om? Jo, bl.a. "Friggebo öppnade dammluckorna" - som berör folkpartisternas generösa flyktingpolitik vid 1990-talets början. Friggebo "beviljade motsvarande två svenska städer uppehållstillstånd på ett enda bräde utan att asylskäl ens utreddes." (s. 20)

Vidare skriver Anders Johansson lysande bitskt om Aftonbladet och Expressen. Och i bokens längsta stycke - om Harry Martinson - är han briljant. Då tillhör han Sveriges bästa essäister.

Men när han i sista delen - "Mitt rike är icke av denna världen" - skjuter skarpt mot kristendomen blir jag illa berörd. Då framstår han som anti-kristen och mycket intolerant. Han sätter Naturen och kristendomen mot varandra och menar att kristendomen är något av det värsta som har drabbat mänskligheten.

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida