lördag, juni 20, 2009

Val av flygel

Dags för lite Glenn Gould igen. Här skulle han välja en bra flygel.
Det duger inte med vad som helst.

Etiketter: ,

3 kommentarer:

Anonymous Iver Livendahl sa...

Det behövs exentriker, en kontrapunkt eller bara en provokatör i musiken för att ha något/någon att spänna krafterna mot. Glenn G. kunde lyfta fram polyfonin, kontrollera anslaget in på tiotusendelarna av en sekund. Ibland finner jag emellertid hans tolkningar enbart avikande och inte så musikaliskt övertygande, t ex c-moll preludiet ur das wohltemperierte, Band 1. Varför så långsamt och knackigt spel i denna sats där harmoniken är mest strukturbildande. Hans medtrallande i olika stämmor är enbart störande. Inte behövde han med sitt absoluta gehör på konserter vitalisera sitt hörande av polyfona mellanstämmor med att sjunga. Sådant gör man på repetitioner!

Hälsningar
Iver Livendahl

4:59:00 em  
Blogger Thomas O. sa...

Nog var han excentrisk alltid, Glenn. Jag är inte tillräckligt musikalisk för att bedöma huruvida han gjorde vissa besynnerliga tolkningar. Men jag sätter stort värde på hans självkritik som bl.a. tog sig uttryck i hans andra studioinspelning av Bachs "Goldbergvariationer". Han tyckte ju att den inspelning han gjorde i sin ungdom inte blev tillräckligt mogen/livserfaren. Han läste Bachs noter på ett annat sätt c:a 25 år senare.

8:31:00 em  
Anonymous Iver Livendahl sa...

Det är en helt naturlig process för alla återskapande musiker med viljan att komma tonsättarens intention så nära som möjligt. Vad klingade i huvudet hos denne när han eller hon skrev partituret? Förmågan att musikaliskt gestalta känslor och att själv ha drabbats av ett och annat i livet hör samman. Till exempel Hans Leygraf läser Mozarts musik med nya ögon i sin senare inspelning. Bachs noter lämnar för övrigt ingen direkt upplysning beträffande frasering i form av bågar. Hans musik ligger längre tillbaka i tiden och vi vet inte exakt hur den lät. Frågorna om hur det "ska" låta är och förblir öppna.

11:24:00 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida