söndag, september 17, 2006

Herzog & Kinski i regnskogen


Det blev magi när de jobbade ihop. Werner Herzog kallade Klaus Kinski "min bäste fiende". Trots det - eller kanske just därför - blev det väldigt laddade och spännande filmer som resultat av deras samarbete. "Nosferatu" blev en alldeles lysande vampyrfilm, "Aguirre - Guds vrede" blev en omskakande vildmarksfilm och denna Fitzcarraldo blev...
Ett mästerverk och ett storartat äventyr, för att citera Aftonbladet respektive Expressen. "Svenskan" skrev om "grandios galenskap" och GP beskrev detta verk som "så fascinerande, så vackert och så vansinnigt!".
Fitzcarraldo, spelad av Kinski, är en operafantast som i slutet av 1800-talet har en vision om att bygga ett operahus djupt inne i Amazonas' regnskog. Alla anser honom vara galen, utom bordellmamman Molly, spelad av underbara Claudia Cardinale. Fitzcarraldo ger sig inte. Därute i vildmarken är ett berg i vägen mellan hans ångbåt och platsen för hans vision. Båten skall släpas över berget och därmed basta.
Vi skall nog inte fördjupa oss alltför mycket i hur många som blev skadade eller t.o.m. fick sätta livet till vid denna filminspelning. Det gick i alla fall inte helt problemfritt till, för att uttrycka sig försiktigt. Mick Jagger provfilmade i rollen som Fitzcarraldo, men han drog sig ur i ett tidigt skede. Han tyckte väl att det var alltför primitiva förhållanden för honom.
Nå, fotot är svindlande starkt och musiken understryker handlingen kongenialt. Jag vill ge denna film en stark 4 på en femgradig skala. Läs f.ö. gärna denna recension.

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida